NEzmyselné parkovanie

10. septembra 2015, patanijka, Nezaradené

Moja mama býva v Petržalke. Chodím za ňou tak často, ako sa len dá. Mamu má každý z nás len jednu, preto treba byť vďačný za každú chvíľu, ktorú s ňou môžeme stráviť.

Skoro každú moju návštevu sa ale mamina sťažuje na jej susedov, ako skoro všetci parkujú na chodníkoch, ako nevie prejsť po chodníku, keď ide s nákupom. Pritom chodníky sú primárne určené pre chodcov. Sme, myslím, jediná krajina v Európe, kde je stále povolené parkovanie na chodníku, pred prechodom pre chodcov, za ním.. prakticky na tráve, hocikde!

Sťažujeme sa stále, že máme málo zelene v zastavaných častiach mesta, ale ako tam má niečo aj rásť, keď je to udupané utlačené parkujúcimi autami?

Som ZA spoplatneniu parkovania a primárne pre rezidentov. Konečne treba niečo spraviť. Veď toto naše krásne mesto je prepchaté autami, ktorých majitelia ani nemajú bydlisko v Bratislave, neodvádzajú tu dane, neplatia za nič. Odídu si na týždňovku do Viedne a nechajú auto zaparkované fakticky hocikde, kde nájdu voľné miesto.

Spoplatnené parkovanie uprednostňujúc rezidentov už pekne funguje napríklad pri Hlavnej stanici. A háda sa niekto? Hádže sa kvôli tomu niekto pod vlak, lebo musí zaplatiť pár eur ročne? Nie. Rezident so zaplateným parkovným má isté, že večer po práci nebude musieť krúžiť okolo domu ako bludný Holanďan a hľadať miesto, kde by si uložil svoje milované auto na dobrú noc. A nemusí potom šlapať ešte dva bloky naspäť k domu, lebo všetky miesta okolo jeho bydliska sú obsadené sviatočnými návštevníkmi mesta.

Nech sa so mnou vadí kto chce a koľko chce, som určite ZA všetkými desiatimi. Kompetentní, zaveďte spoplatnenie parkovacích miest! Upracme si trochu toto naše mesto. Kto tu býva, rád zaplatí a užije si pocit istoty, že má o starosť s hľadaním miesta menej. Kto tu nebýva, tak nech si sem láskavo prehlási pobyt a platí tu dane – ako my všetci ostatní ALEBO nech si pekne chodí MHD, keď je taký ekologický, že nechce rúbať stromy na papiere, ktoré by musel použiť pri vybavení zmeny bydliska.